Onirium Plan B – InsomniaLOOP de Alexis Manikin
Planu’ 9
O conversație la ora 4 dimineața, pe un chatroom, între un băiat și o fată pe nume Alexis. Fata e pe pastile, fiind într-o stare depresivă, insomniacă. Are viziuni cu exo-planete pe care trăiesc viermi uriași care hăpăie deșeuri. Finalul ne introduce într-o nouă halucinație, în care Alexis se vede transformându-se într-o pupă de insectă, sau ceva asemănător, deoarece este înfășurată într-o mantie și devine transparentă. De unde deducem că, în sfârșit, a adormit. Ceea ce e de bine, nu?
Imagini interesante, puternice. Mi-a plăcut.
Băiatul – de Daniel Timariu
Planu’ 9
Povestea aceasta complexă, în care auzim și vocea autorului prin unele locuri, în care este vorba despre viață și moarte, iad și rai, tinerețe și maturitate, dragoste și ură, speranță și deznădejde, dezvăluie, abia în final, o dramă bine camuflată printre imagini onirice și amintiri despre Anina, Timișoara, iarnă, frig, lemne și supă cu găluște.
Un adevărat tur de forță. Excelentă.
https://planu9.ro/fictiune/proza-scurta/povestiri/daniel-timariu/baiatul_2165.html
Trei motive pentru a-ți pierde mustața – sau cum am devenit extraterestru. De Mircea Dorneanu
Gazeta SF
Cele trei motive sunt, de fapt, trei tablouri, trei momente din viața personajului principal, povestite la persoana întâi. Nici prima, nici a doua și nici ultima dintre cele trei întâmplări nu au vreo structură logică organizată – început, cuprins, încheiere. Ba, aș zice eu, nu au nicio logică, în general. Mustața apare abia în final, când eroul se hotărăște să și-o taie.
Între cele trei scenete există, totuși, o anumită subtilă legătură și o certă gradație. Prima dată, personajul se întoarce înapoi din fața ușii deschise a unei biserici, nemulțumit de o replică a parohului și pleacă. A doua oară, insul, aflat într-un autobuz, undeva prin Israel, cade, din pricina unei frâne bruște, cu nasul (și mustața) peste un vraf de manuale de limba franceză. Cu ocazia asta, eroul realizează că este un străin, un neadaptat. În cea de-a treia scenetă, omul nostru, în urma unei beții, are o altercație cu niște militari și este „îmbrâncit” într-o cazarmă și „pus la zid”. În urma acestei întâmplări din urmă, personajul se hotărăște să-și taie mustața și să plece, nu știm unde.
Nu pot să interpretez acest text decât în cheie metaforică. Tăiatul mustății este repudierea, revolta, ruperea de un anumit context sau aparat social opresiv.
Cele trei scene, minimaliste, au o anumită expresivitate din care se reliefează profilul personajului. Interesantă, deși cam încifrată.
https://gazetasf.ro/3-motive-pentru-a-ti-pierde-mustata-sau-cum-am-devenit-extraterestru-1764.html
