Moartea statistică
de Voicu Bugariu
Un militar pensionat se prezintă la psihiatru, acuzând simptome de personalitate multiplă, arătând medicului, ca dovadă, niște pagini scrise de celălalt Ego al său, despre care bănuiește că ar fi un extraterestru. Citind mărturisirile, ne convingem că avem în față un pamflet la adresa zelului cu care guvernanții, vrând să bage spaima în oasele românilor, ne prezintă zilnic statistici cu persoanele decedate din cauza covidului.
Scurtă, într-un stil expeditiv, jurnalistic.
Întrevederea se încheie cu o promisiune. Pacientul se angajă să scaneze foile scrise de dublul său și apoi să le trimită online psihiatrului. Diplomat, acesta din urmă se feri să pună vreo întrebare despre insolita participantă la consultație. Se mulțumi să cugete că problema pacientului său se va rezolva de la sine.
Situație de contact
de Aurel Cărășel
Personaje discutând calm, divagând pe teme lipsite de importanță, ca și cum totul este ok și sub control – dar atenție la indiciile ce sunt strecurate pe sub mână, ascunse în noianul de fleacuri, căci planurile temporale sunt în clivaj (după cum ne-a obișnuit Cărășel în ultima vreme – a se vedea ciclul romanelor din subseria Reziduuri cronozofice).
O lectură plăcută, deși cam lungă pentru miza pusă în joc. Aurel Cărășel excelează, și de data asta, în arta dialogului care te ia mai întâi prin învăluire, ca abia după ce te amețește bine să te împungă frontal.
Linda îl privi cu ochi mari. Nu departe, de pe trotuarul vecin, Gray îi saluta, făcând un gest larg cu pălăria. Zâmbi mecanic și îl întrebă din priviri.
– Franciscanii. Pigafetta scrie că din Tenerife au luat la bord un padre de rit franciscan.
Apoi Coleridge plăti, luă cele două cornete de înghețată roz și porniră spre hotel. Nu-l văzuse pe Gray.Două limuzine negre, cu parbriz parasolar, trecură în viteză pe stradă, stârnind praful.
Secretul Sandrei
de Constantin D. Pavel
O bătrânică, pasionată de cărți și fotografii vechi, descoperă într-un anticariat un indiciu care o conduce spre împlinirea destinului său. O presupusă crimă din anii ’20, un escroc sentimental, alcool de contrabandă și încăperi secrete. Toate ingredientele unei povestiri noir.
Constantin Pavel, excelent creator de atmosferă, ca întotdeauna.
„În lumina lanternei, văzuse câteva trepte ce duceau către un subsol ascuns. Coborâse, cu inima palpitând atât de tare, încât se temea ca zgomotul din coșul pieptului să nu fie auzit din stradă. Scara o conduse într-o pivniță veche, construită probabil cu mai mult de n secol în urmă.”